ápr
01

Powerbank ár

Ha össze akarod hasonlítani a piacon kapható powerbankok árát, először is kösd fel a gatyád, mert nem lesz könnyű dolgod, főleg laikusként. De ebben igyekszünk számodra támpontot nyújtani bejegyzésünkben.

 

Powerbankot választanál? Ítélkezz az árak fölött!

Ha össze akarod hasonlítani a piacon kapható powerbankok árát, először is kösd fel a gatyád, mert nem lesz könnyű dolgod, főleg laikusként. De ebben igyekszünk számodra támpontot nyújtani bejegyzésünkben. 

Különböző Powerbank típusok tömkelege vár rád formában, teljesítményben, tölthetőség módjában, praktikus plusz funkciókban. Gombóc Artúrnak teljesen mindegy volt, hogy a számtalan fajta csokoládé, úgymint kerek csokoládé, szögletes csokoládé, mogyorós csokoládé… közül melyiket kapja. Ámde számodra, egy powerbank kiválasztásánál közel sem mindegy, milyen tudással és funkcióval rendelkező eszközt választasz. Ráadásul számtalan funkciót kell szemügyre venni, mert a kínálatában szinte végtelen számú variáció adódik. Amiből az ár csak egyetlenegy paraméter. Mielőtt elkezdenél felrajzolni egy többdimenziós mátrixot és kétségbeesnél, azért adunk némi útmutatót.

A külső adathordozód kiválasztásakor először is jó iskolás módjára fel kell készülnöd néhány alapvető információval azzal kapcsolatban, hogy az általad tölteni kívánt eszköz vagy eszközök milyen nagyságú energiadózist igényelnek. Vagy éppenséggel milyen csatlakozóval rendelkeznek, hiszen biztosan nem szeretnél úgy járni, hogy vásárlás után jössz rá, hogy az energiabankodhoz nem tudod csatlakoztatni készülékedet.

Ezeket a funkciókat gondold át vásárlás előtt:

 

Akkumulátor kapacitása:

A piacon található energiabankok (powerbank) legtöbbje 4000 MaH (milli Amperóra) és 18000 MaH kapacitás közé esik. Ez a szám mutatja az akkumulátor kapacitását, amire az eszközünknek szüksége van a működéshez. Számot kell vetnünk többek között azzal, hogy hány darab töltésre legyen alkalmas a powerbankunk. Például egy okostelefont, hányszor tudunk vele újratölteni. Tehát ha az eszközünk aksija 3000 MaH-ás, praktikus legalább 6000 MaH, vagy még nagyobb kapacitású powerbankot vásárolni. Fontos tudni, hogy sohase várjuk egy powerbanktól, hogy matematikailag pontosan ugyanazt a teljesítményt hozza, mint a ráírt adatok. Legalább 20-25 %-ot mindig számolj rá a szükséges kapacitásra a töltés közben felmerült energiaveszteség, vagy a powerbank sokszori használatából adódó törvényszerű élettartam csökkenés miatt!

Gondold végig azt is, hogy egy kisebb kapacitás elegendő ahhoz, hogy szükség esetén életet lehelj mobiltelefonodba. De már sokkal nagyobb kapacitást igényel ha például nyaraláson, kiránduláson szeretnéd tölteni fényképezőgéped, telefonod, tableted. Netán az egész családét. Nagyon fogsz örülni, ha olyan helyen tudod elővarázsolni a táskádból a powerbankodat, ahol a hagyományos töltés egyáltalán nem megoldható. Mondjuk egy erdő közepén, vagy egy horgásztó partján. Ezért a sokszor megfizethetetlen előnyért – ha jól sejtem – hajlandó leszel egy jobb, de drágább powerbankot is megvásárolni.

 

Milyen eszközt, vagy eszközöket szeretnél feltölteni?

Tölthetsz mobiltelefont (eszközzel tölthető mobiltelefon fajtája: Apple, Android, Windows Mobile, Blackberry), tablet, mp3 / mp4 / mp5 lejátszót, macBook-ot, laptopot, stb.

Pontosan tudnod kell, hogy milyen módon csatlakoztathatók össze az eszközök. Milyen és hány darab kimeneti és bemeneti (USB, mikro USB, stb.) csatlakozó fajtára van szükség, illetve szükséges e hozzá összekötő kábel. Vagy esetleg nem szükséges, mert vezeték nélkül csatlakoztathatók a készülékek.

 

Kimeneti és bemeneti feszültség

Rendkívül fontos ellenőrizni vásárlás előtt a töltött eszköz és a külső töltő kimeneti feszültségét. Semmi esetre se legyen kisebb a powerbanké, mint a töltött eszközé, mert lemeríthetjük ez esetben az akkut töltés helyett. Ezt az értéket Voltban adják meg, ami a töltendő eszköz esetén leggyakrabban 5V.

 

Kimenő USB portok száma, tölthető eszközök száma

A kimenetek, az USB portok száma nagyjából meghatározza azt, hányféle eszköz tölthető a power bankkal, illetve nyilvánvalóan azt is, hogy mennyi az egyidejűleg tölthető eszközök száma.

 

Akkumulátor típusa

Nagyjából két fajtát találunk a kínálatban: az olcsóbb 18650-es akkumulátort. Ez a fajta egy nehezebb, könnyen melegedő típus. A drágább, lítiumos akkumulátor már sokkal megbízhatóbb: Lithium polymer vagy Li-Polymer.

 

Funkciók

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány funkció, amelyek szinte egyértelműen növeli az adatbank árát, viszont adott esetben a vásárló számára nagy fontossággal bírhat:

  • gyorstöltő funkció: ennek köszönhetően igazán rövid idő alatt tölti fel a készülékeket
  • túlmerülés elleni védelem, túltöltés elleni védelem
  • kijelző: az akkumulátor töltöttségi szintjének jelzésére
  • kültéri, por- és cseppálló
  • vezeték nélküli töltés funkció
  • napenergiával tölthető
  • beépített LED lámpa funkció

 

Forma, design, külalak

Számtalan féle kialakításban kaphatunk adatbankot. Erre már tényleg csak a gyártó cégek képzelete és technológiája szabhat határt. Ráadásul a készülék gyakran részét képezi a mindennapi irodai felszerelésünknek. Ilyen például egy mobiltelefon tokba, vagy akár jegyzetfüzetbe, menedzser mappába ágyazott nagyon praktikus és ízléses megjelenést biztosító adatbank megoldás.

A színek, formák mellett talán az egyik legfontosabb a tartósságot is meghatározó borítás. Nem mindegy, hogy egy sérülékeny műanyag házról van szó, vagy szálcsiszolt alumíniumról, egy por- és vízcsepp álló variációról.

 

Emblémázás, egyedi logózás

A technikai paramétereken túl számos emblémázható külső töltő kínál céged számára egyedi megjelenést. Kiállításra, céges rendezvényre, céges ajándékként, munkatársak munkaeszközeként nagyszerű lehetőség az emblémázhatóság: Saját egyedi grafika, logó elhelyezése lézergravírozással, professzionális színes nyomtatással, UV-LED nyomtatással, szitanyomással, stb.

 

Árak

Kedves olvasó. Mire az előző sorok végére érsz, láthatod, hogy a termékválaszték sokszínűsége, a piacon található sokféle márka és megoldás miatt nagyon nehéz pontosan összehasonlítani a készülékeket, illetve hogy ár-érték arányban mit képviselnek. Hozz döntést, ítélkezz a termékek fölött, majd ítélkezz az árakról. Mi sem könnyebb ennél? Hja!

A legfontosabb, hogy pontosan határozd meg a vásárolni kívánt power bankod minimális technikai követelményeit, a kívánt plusz funkciókat! Ennek ismeretében már sokkal biztosabban fog menni a választás.  

Soha ne téveszd szem elől, hogy a „kicsi, olcsó” elv követése nem mindig kifizetődő! Egy számodra megfizethető árkategóriában inkább válaszd a tartósabb, hosszabb élettartamot ígérő, garanciával is kiegészített terméket!

Érdekességként álljon itt egy táblázat, amely kicsit rálátást mutat arra, hogy hogyan mozognak a piaci árak a külső adatbank kapacitásának függvényében.

Érdekességként álljon itt egy táblázat, amely kicsit rálátást mutat arra, hogy hogyan mozognak a piaci árak a külső adatbank kapacitásának függvényében.

 

ÁR

A legolcsóbb és legdrágább készülék árak *

ft/db

 

ÁR

A piacon levő termékek átlagára, a leginkább jellemző középár **

ft/db

Powerbank 

Teljesítménye,

kapacitása

 

A piacon található összes külső adathordozóhoz képest (100 %) az adott teljesítményű powerbankok száma %-ban ***

600-15000 ft

2000 – 8000 ft

2–4000 Mah

10 %

2000 –14000 ft

3000 – 10000 ft

4–6000 MaH

28 %

3000 – 15000 ft

4000 – 13000 ft

6-8000 MaH

13 %

4000 – 20000 ft

6000 – 15000 ft

8-10000 MaH

22 %

4000 – 20000 ft

7000 – 16000 ft

10–12000 MaH

20 %

7000 – 20000 ft

8000 – 18000 ft

12–14000 MaH

5 %

7000 – 20000 ft

8000 - 20000 ft

14–16000 MaH

3 %

7000 – 20000 ft

10000 – 22000 ft

16–18000 MaH

2 %

 

13000 – 30000 ft

18–30000 MaH

5 %

 

*a szélsőséges értékek, azaz a legkisebb és legnagyobb árak nélkül. A nagy szórás egyértelműen a termékek nagy különbözőségén alapszik.

** A táblázatban szereplő teljesítményhez tartozóan a piacon megtalálható legtöbb powerbank típus ára átlagban leginkább e között a két árérték között ingadozik

*** példa: a piacon fellelhető powerbankok kb. 20 %-a : 4-5000 MaH teljesítményű adathordozó. Látható, hogy a legtöbb powerbank típus a 4-12000 MaH teljesítményű kategóriába tartozik

A táblázatból egyúttal látható, hogy az árak sokszor széles skálán mozognak, még hasonló tudású adatbankok esetén is. Harcra fel! Jó válogatást.

 

 

 

Kérj powerbank árajánlatot cégünktől is, árban rendkívül kedvezők vagyunk. Ráadásul az oldalon kivételes lehetőséget kapsz szinte ugyanazokon az árakon egyedi, emblémázott powerbankok készíttetésére. Tűnj ki a tömegből! Turbózd fel céged is!